smyslová kontrola vlastnostíS

hodnocení pomocí lidských smyslů: zraku, hmatu, čichu, sluchu, apod. Jedná se o širší koncept než běžně používaný termín „vizuální kontrola“ POZNÁMKA 1 Například, kontrola dodávky pojiva může zahrnovat vizuální kontrolu (barva, emise, konsistence a homogenita), zápach (pach) a pohmat (odhad viskozity zamícháním a lepivost při zahřátí a za normální teploty). Tímto se zjistí, zda pojivo splňuje očekávání zkoušejícího a je nejrychlejším způsobem, jak zjistit vadnou dodávku. Obdobné principy se týkají kameniva, zvláště při kontrole zásobníků, kde při odběru se brzo zjistí problémy s čistotou, zrnitostí nebo plochostí POZNÁMKA 2 Ve všech případech může být smyslová kontrola používána pouze v rozsahu, který umožňují zdravotní a bezpečnostní předpisyperceptible properties check; organoleptic checkČSN EN 12271